Rouwverwerking en verliesverwerking

Rouwen is de ruwe kant van liefde. Je kunt niet rouwen om wat je niet liefhebt. Hoe dierbaarder, hoe dichterbij, hoe groter de inpakt.

Rouwen is houden van

Je kunt om alles rouwen waar je van kunt houden. Je geliefde, je baan, de kinderen die het huis uitgaan. De waarde van wat was verdwijnt, soms plotsklaps. Wat achterblijft is leegte, maar ook verder leven.

Soms loopt het vast

Dat kan heel moeilijk zijn. Vrienden en familie betekenen veel, ze helpen je door de tijd van rouw en zijn er voor je wanneer je het moeilijk hebt. Soms is die rouw niet zomaar moeilijk. Het proces raakt geblokkeerd, je leven ‘stroomt’ niet verder. En dan kan, wat een verdrietig en moeilijk traject is, een hemeltergende kwelling worden met allerhande bijkomende klachten en moeilijkheden.

Durf te vragen

De vraag die je jezelf nu stelt is ingewikkeld. Heb jij het gewoon moeilijk, of loop je vast? Wat is het verschil? Je weet het niet want je weet niet wat een ander voelt. Je hoeft dat ook niet zelf te weten, daar ben ik voor. Een therapeut of je huisarts kan je helpen – en waarschijnlijk zegt het al heel veel dat je nu hier bent en deze website leest.

Stappen van rouw

In de behandeling help ik je de stappen van rouw te doorlopen. We kijken daarbij niet alleen naar het verdriet, maar naar alle emoties die er bij komen kijken en ook naar de toekomst. Je leven is veranderd met wat wegviel, jij zult (met tijd en aandacht) van dat leven weer een vol leven maken. Waarin het verlies een plek heeft, en niet alles beheerst.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085 4015 337.