Mindfulness of Christfulness

Uit je hoofd.

Het begrip Mindfulness komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme, dat maakt het op het het eerste gezicht niet toepasbaar voor christelijke therapie. Mindfulness gaat over bewustwording, aandacht hebben en tot rust te komen. Dat zijn aspecten die voor iedereen gelden, je kan ook spreken we ook van Christfulness, waarbij we deze aspecten koppelen in de christelijke therapie. Welke term er ook gebruikt wordt, het gaat erom wat jouw basis is in het leven. Gebruik vooral de elementen die voor jou werken en als je niks voor jou is moet je het vooral niet doen.

Leer surfen.

Met deze therapie leer je in een aantalweken ‘surfen op de golven van het leven’. Voor veel mensen die de training doen is het best even schrikken. In de drukte van alledag zijn we behoorlijk afgestompt en hebben onszelf getraind het gros van ons leven op de automatische piloot te doen. We hebben onszelf zo veel trucjes geleerd om weg te blijven van het hier en nu dat het hard werken is dat weer terug te winnen. De Mindfulness training vraagt dan ook wat van je. En het zal soms even wennen zijn. Misschien schrik je wel van wat je ziet. Eventjes dan, want bijna iedereen die de training doorloopt voelt erna minder stress en staat een stuk positiever in het leven. Dat komt vooral omdat je meer ziet, voelt, ruikt en hoort, je minder bezig bent met wat-de-wereld-wel-niet-zal-denken en dingen ook kunt laten voor wat ze zijn.

Neem het zoals het is

Vooral dat laatste is een hardnekkig trekje. Als er iets op ons pad komt, dan moeten we er wat mee doen. Ook al is het vechten tegen windmolens. Ook al heeft wat je doet helemaal geen nut. Vooral bij tegenslag of teleurstelling blijven we nogal eens hangen in het moment. We smeren het uit. We gaan er, in ons hoofd, mee aan de slag. Terwijl je het ook kunt beleven, accepteren en weer door. Het is geen kwestie van loslaten, als je zou kunnen zou je dat doen. In plaats van ‘loslaten’ kun je beter zeggen ‘laat het zijn voor wat het is’.” Het leren nemen zoals het is. Er niet meer van maken in je hoofd. Leren er geen probleem van te maken.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085 4015 337.