Angstklachten en -therapie

Gemaakt om bang te zijn

Het is waar, we zijn gemaakt om bang te zijn. We zijn er ook heel goed in, in bang zijn. We kunnen goed piekeren, zorgen maken, en ons op scherp zetten voor allerhande erge dingen die kunnen gebeuren. Dat is niet zomaar, dat we er zo goed in zijn. Het is één van de redenen waarom we zo goed kunnen overleven. We reageren goed op gevaar, zijn het vaak al voor, leren vooruit te denken en scenario’s voor mogelijke gebeurtenissen tegen elkaar af te wegen.

Angst in overdrive

Vaker dan we in de gaten hebben, werkt de angst inmiddels averechts. Buiten alle reële gevaren, gaat ons innerlijk met ons aan de haal. We halen ons dingen in ons hoofd, we voeden de angst. Dat doen we collectief, met ‘vreselijke verhalen’, en dat doen we in het gesprek met onszelf.

Wat als…

Je leeft in angst, bang voor dingen die kunnen gebeuren, ‘wat als…’. Het houdt je bezig, het bepaalt je leven, je gaat situaties uit de weg. Je doet dingen op een vaste manier en je doet er alles aan om dat waar je bang voor bent te vermijden. Waarschijnlijk richt je alles wat je doet in rondom je angst. De meeste mensen met angstklachten weten heel goed van zichzelf dat het niet realistisch is. Maar toch, hoewel je dat allemaal weet is je angst er gewoon. En kun je niet anders dan doen wat je doet – zo lijkt het.

Gelukkig heel goed te behandelen

Binnen de psychologie is angst één van de best bestudeerde onderwerpen. Dat komt omdat het zo vaak voorkomt – bijna 1 op de 5 Nederlandse volwassenen heeft in zijn leven wel eens last gehad van een angststoornis. We weten er inmiddels veel van af, en er zijn in de loop der jaren heel veel goede behandelmethoden ontwikkeld waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze werken. Dus ook al zit je voor je gevoel nu helemaal vast en lijkt er geen uitweg moge-lijk, weet ik dat we ook voor jou een behandeling kunnen samenstellen die werkt.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085 4015 337.