Hoe kies je een therapeut?

Let op ‘de papiertjes’

Nog voor dat je gaat kijken of een therapeut bij je past, moet je je er van verzekeren dat hij of zij beschikt over de juiste papieren. In bijna alle gevallen vermeldt de therapeut op de website 1) de opleiding en 2) een beroepsvereniging.

Let op het soort therapeut

Er zijn meerdere manieren om iemand te behandelen. De meeste therapeuten zijn goed bekend met de meest voorkomende behandelmethoden. En elke therapeut heeft zo zijn of haar specialiteit en voorkeur. Doorgaans laat een therapeut op de website heel duidelijk weten wat voor soort behandeling je kunt verwachten: ga je veel praten, krijg je opdrachten, gaat het hoofdzakelijk over je gedachten, let de therapeut ook op lichamelijke klachten, werken jullie vanuit een klacht of naar een oplossing enzovoort.

Je doet er goed aan die omschrijvingen goed te lezen en je af te vragen of het bij je past. Praat je makkelijk of ben je meer een doener? Wil je heel concreet aan één ding werken, of heb je veel algemenere vragen? Het is belangrijk dat de behandelmethode bij je past want je zult het daarmee moeten doen. En onthoud: jij gaat het doen, dus het moet wel goed voelen.

Kan het klikken

Hartstikke moeilijk, maar ook heel belangrijk. Recent onderzoek laat zien dat de relatie tussen de therapeut en de cliënt heel belangrijk is voor het succes van de behandeling. Gewoon of je ‘elkaars taal spreekt’, of je ‘makkelijk dingen aanneemt’, of ‘het klikt’. Nu kun je daar vanaf een website heel moeilijk een beeld van krijgen. De meeste therapeuten nemen overigens wel de moeite een wat uitgebreider profiel van zichzelf te schrijven – lees die. Maar ga ook gewoon een keer langs, maak een afspraak en doe je verhaal. Je zit nergens aan vast en in zo’n eerste ontmoeting weten de meeste cliënten heel goed of het kan gaan werken of niet.

Wat kunnen we voor jou betekenen

Ben jij op zoek naar de gepaste hulp voor jouw probleem en voor jou als persoon? Dan kun je vrijblijvend Psychologen Nederland bellen op 085 4015 337. We kunnen een afspraak voor je maken, Zonder wachtlijst.