Somberheid en depressie

Was het altijd al zo? Had je vader het misschien ook? Alsof de lucht een moeras is. En wat doet het er toe? Zo leeg als het om je heen is, zo vol is je hoofd, met watten vol vragen die herhalen en herhalen. Tot de ruis van somberheid bijna stilte is.

Alleen

Iedereen heeft je proberen op te beuren, zonder resultaat. Mensen vermijden je nu. Logisch ook, veel hebben ze niet aan je. En iedereen die zijn best doet, gaat later grauw naar huis.

Veel oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor die somberheid en depressie. Soms is het heel duidelijk, soms ‘zit het in de familie’ en soms is het nauwelijks te verklaren. En soms is wat depressie lijkt helemaal geen depressie. Het is heel moeilijk om van je-zelf te bepalen of je last hebt van somberheid. Veel klachten, zoals slecht kunnen slapen, vermoeidheid, moeilijk vooruit te branden, kunnen heel goed ander psychische of fysieke oorzaak hebben. Daarom is het belangrijk met deze klachten niet te lang rond te blijven lopen maar snel naar een therapeut of je huisarts te gaan.

Somberheid is eindig

Depressiviteit en somberheid horen tot de in de psychologie best gekende klachten. In de jonge geschiedenis van het vak heeft het altijd ruim aandacht gekregen en de behandeltechnieken zijn veelzijdig, goed getest en met uitstekende resultaten. Ook voor jou bestaat een methode die werkt. Ik stem de behandeling daarom niet alleen af op je klacht, maar vooral op jou.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085 4015 337.